• Arhiv

ARHIVIRANA POVIJEST SLOBODNOG I KRALJEVSKOG GRADA OSIJEKA (2009.)

Autor izložbe: mr. sc. Dražen Kušen, viši arhivist

Iz kataloga izložbe:

„U dugoj povijesti Osijeka 2009. godina je obilježena 200. obljetnicom od njegova proglašenja slobodnim i kraljevskim gradom. To je još jedna u nizu obljetnica važnih događaja iz prošlosti koji su ostavili trag na licu grada i njegovih građana sve do danas. 

Državni arhiv u Osijeku, između mnogobrojnih fondova i zbirki različitih stvaratelja povezanih s prošlošću Osijeka i šireg područja Slavonije, Baranje i Srijema osobitu pozornost posvećuje najznačajnijoj cjelini arhivskoga gradiva koje je nastajalo djelovanjem gradske uprave Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka u razdoblju od 1809.-1945. godine. To su dokazi i tragovi života, rada i samouprave osječkih građana. Koliko je to arhivsko gradivo nepresušna riznica podataka o prošlosti grada i njegove okolice, pokazuju mnogobrojni istraživači i drugi korisnici koji za tom dokumentarnom riznicom svakodnevno posežu u čitaonici Državnog arhiva u Osijeku. 

Za sve posjetitelje ove izložbe oživjeli smo ovim dokumentima duh prošlosti našega grada, njegovih građana i njegove uprave. Od proglašenja Osijeka slobodnim i kraljevskim gradom 1809., njegovi su građani mogli izravno utjecati na razvoj i napredak svoga grada. Što su i kako u tome smislu činili i učinili, pokušali smo predočiti ovom izložbom“

Arhivirana Povijest Izlozak Br 3
Arhivirana Povijest Izlozak Br 30
Arhivirana Povijest Izlozak Br 33
Arhivirana Povijest Izlozak Br 3 Resize
Arhivirana Povijest Katalog

Korisne poveznice

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Hrvatski državni arhiv

Hrvatski Državni Arhiv

Hrvatsko arhivističko društvo

Hrvatsko arhivističko društvo

Muzejski Dokumentacijski Centar

Muzejski dokumentacijski centar

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatska kulturna baština

Hrvatska kulturna baština

Međunarodno arhivsko vijeće

Međunarodno arhivsko vijeće

UNESCO

UNESCO